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March 31, 2014

Re: Tax Exempt Status

Dear Grant Committee at the Nord Family Foundation,

The Midview Local Board of Education, 13050 Durkee Road, Grafton, Ohio 44044 hereby claims
tax exemption and certifies that this claim is based upon being a political subdivision, namely a
public school. Our IRS tax ID number is 34-6003894. As a tax exempt political subdivision, the
district is not required to file a 990 form (under section 501(c), 527, or 4947(a)(1) of the Internal
Revenue Code).

For your reference, information regarding the district’s tax exempt status from the IRS website
is enclosed. This certification shall continue in place until otherwise notified.

Respectfully,

; 2]
Nlcole L. Spriggs

Treasurer/CFO



Governmental Information Letter
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Governmental Information Letter

Government entities are frequently asked to provide a tax-exempt number or “determination” letter to
prove its status as a “tax-exempt” or charitable entity. For example, applications for grants from a
private foundation or a charitable organization generally require this information as part of the
application process. In addition, donors frequently ask for this information as substantiation that the
donor’s contribution is tax deductible, and vendors ask for this to substantiate that the organization is
exempt from sales or excise taxes. (Exemption from sales taxes is made under state law rather than
Federal law.)

The Internal Revenue Service does not provide a tax-exempt number. A government entity may use
its Federal TIN (taxpayer identification number), also referred to as an EIN (Employer |dentification
Number), for identification purposes.

Governmental units, such as states and their political subdivisions, are not generally subject to
federal income tax. Political subdivisions of a state are entities with one or more of the sovereign
powers of the state such as the power to tax. Typically they include counties or municipalities and
their agencies or departments, Charitable contributions to governmental units are tax-deductible
under section 170(c)(1) of the Internal Revenue Code if made for a public purpose.

An entity that is not a political subdivision but that performs an essential government function may
not be subject to federal income tax, pursuant to Code section 115(1). The income of such entities is
excluded from the definition of gross income as iong as the income (1) is derived from a public utility
or the exercise of an essential government function, and (2) accrues to a State, a political
subdivision of a state, or the District of Columbia. Contributions made to entities whose income is
excluded income under section 115 may be tax deductible to contributors.

In order for a government entity to receive a determination of its status as a political subdivision,
instrumentality of government, or whether its revenue is exempt under Intemnal Revenue Code
section 115, it must obtain a letter ruling by following the procedures specified in Revenue Procedure
2012-1 or its successor. There is a fee associated with obtaining a letter ruling.

As a special service to government entities, IRS will issue a “governmental information letter” free of
charge. This letter describes government entity exemption from Federal income tax and cites
applicabie internal Revenue Code sections pertaining to deductible contributions and income
exclusion. Most organizations and individuals will accept the governmental information letter as the
substantiation they need.

Government entities can request a governmental information letter by calling 1-877-829-5500.
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Applying for Exemption - Tax Status of
Government Entities

Does a government entity need to apply for exemption?

Most state and local government entities are not required to pay federal income tax. For non-tax
reasons, though, government entities are sometimes asked to provide a tax-exempt number or
determination letter to prove their status as a tax-exempt organization. State and local governments
are not required to apply for this exempt status, however. As discussed in Affirmation of Your Tax-
Exempt Status, the IRS will issue a letter describing the tax status of government entities. Most
organizations and individuals will accept this letter as the substantiation that they need. No
application is required, and no fee is associated with this letter.
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